Παράλληλη και σε σειρά συνδεσμολογία εξατμιστών

    Η παράλληλη συνδεσμολογία χρησιμοποιείται συνήθως για να επιτευχθούν δύο επίπεδα ψύξης σ' ένα κύκλωμα (π.χ. συντήρηση, κατάψυξη). Αυτή εφαρμόζεται στα συμβατικά ψυγεία του εμπορίου που έχουν θάλαμο κατάψυξης.
Η εν σειρά συνδεσμολογία είναι μείζονος σημασίας. Επιτρέπει μία παρατεταμένη υπερθέρμανση του ψυκτικού μέσου για να επιτευχθεί μεγαλύτερη ψυκτική απόδοση.

Ψυκτική εγκατάσταση με δύο θαλάμους διαφορετικής θερμοκρασίας, διαχωριστή υγρού και σταθερή θερμοκρασία βρασμού

Μετά την εκτόνωση του ψυκτικού ρευστού στη ρυθμιστική συσκευή, συντελείται στον εξατμιστή του θαλάμου της χαμηλής θερμοκρασίας, ατελής ατμοποίηση του ψυκτικού μέσου και διοχετεύεται στον διαχωριστή υγρού μείγμα υγρού και ατμών.
Σωματίδια του ψυκτικού υγρού αποχωρισμένα από τους ατμούς κάθονται στο κάτω τμήμα του διαχωριστή του υγρού και διοχετεύονται στον εξατμιστή της υψηλής θερμοκρασίας όπου το υγρό ολοκληρώνει την ατμοποίηση του. Οι ατμοί του ψυκτικού ρευστού από τον εξατμιστή της χαμηλής και της υψηλής θερμοκρασίας και από το επάνω μέρος του διαχωριστή υγρού απορροφούνται από τον συμπιεστή. Ο συμπιεστής ελέγχεται από θερμοστάτη ο βολβός του οποίου τοποθετείται στον θάλαμο με την χαμηλότερη θερμοκρασία.
Σε αυτή την περίπτωση έχουμε την αυτή θερμοκρασία βρασμού στους δύο εξατμιστές και η διατήρηση υψηλής θερμοκρασιακής διαφοράς στους θαλάμους είναι δύσκολο να επιτευχθεί.
Εάν επιθυμούμε την αύξηση της θερμοκρασιακής διαφοράς τότε στο τριχοειδή άκρο του θερμοστάτη τοποθετούμε θερμομετρικό σταθεροποιητή, δηλαδή μία αντίσταση ισχύος 6 - 10 W, η οποία μπαίνει σε λειτουργία, μόλις ο θερμοστάτης διακόψει την λειτουργία του συμπιεστή και θερμαίνει τον αισθητήριο σωλήνα του θερμοστάτη, περιορίζοντας έτσι τον χρόνο διακοπής της λειτουργίας

Ψυκτική εγκατάσταση με δύο θαλάμους διαφορετικής θερμοκρασίας (θάλαμος κατάψυξης η συντήρησης κατεψυγμένων προϊόντων και θάλαμος συντήρησης νωπών προϊόντων) με τους εξατμιστές συνδεμένους σε σειρά.

Σε ψυκτικές εγκαταστάσεις δύο θαλάμων με διαφορετικές θερμοκρασίες (κατάψυξη / συντήρηση) χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι αυτοματισμών. Ενα προτεινόμενο σύστημα είναι το εξής:
Το ψυκτικό ρευστό διοχετεύεται μέσω μιας ρυθμιστικής βαλβίδας στον εξατμιστή χαμηλής θερμοκρασίας και σε συνέχεια στον εξατμιστή υψηλής θερμοκρασίας. Με τον τρόπο αυτό της τροφοδοσίας η εξάτμιση του ψυκτικού ρευστού δεν είναι πλήρης στον εξατμιστή της χαμηλής θερμοκρασίας και το μείγμα αερίου και υγρού διοχετεύεται στον εξατμιστή της υψηλής θερμοκρασίας.
Η λειτουργία του συμπιεστή ελέγχεται από θερμοστάτη, του οποίου το αισθητήριο άκρο είναι προσαρμοσμένο στον θάλαμο των χαμηλών θερμοκρασιών η στο θάλαμο των υψηλών θερμοκρασιών. Στην πρώτη περίπτωση δημιουργείται μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας, ανάμεσα στον θάλαμο της χαμηλής θερμοκρασίας με τον θάλαμο της υψηλής θερμοκρασίας. Για την μείωση αυτής της διαφοράς στο τριχοειδή άκρο του θερμοστάτη τοποθετείται θερμομετρικός σταθεροποιητής. Δηλαδή μια αντίσταση ισχύος 6 /10 w που λειτουργεί μόλις ο θερμοστάτης διακόψει την λειτουργία του συμπιεστή και θερμαίνει τον αισθητήριο σωλήνα του θερμοστάτη. Με αυτό τον τρόπο περιορίζεται ο χρόνος διακοπής της λειτουργίας του συστήματος.
Για να αποφύγουμε την δημιουργία συμπυκνωμάτων στα εσωτερικά τοιχώματα του θαλάμου της κατάψυξης τοποθετούμε μόνιμα σε λειτουργία αντίσταση ισχύος 15 w.
Ψυκτική μονάδα με δύο η περισσότερους ψυκτικούς χώρους
Οι ψυκτικές εγκαταστάσεις με δύο η περισσότερους ψυκτικούς χώρους στους οποίους είναι απαραίτητο να διατηρηθούν διαφορετικές θερμοκρασίες είναι ποιο σύνθετες από τις εγκαταστάσεις με όμοιες θερμοκρασίες η από τις εγκαταστάσεις με διαφορετικές θερμοκρασίες κοινές όμως στο μέγεθος με μερικούς ψυκτικούς χώρους. Παρακάτω αναλύουμε μια ψυκτική μηχανή η οποία εξυπηρετεί δύο θαλάμους, στους οποίους διατηρούνται θερμοκρασίες με μεγάλη διαφορά. Η ρύθμιση παροχής ψυκτικού ρευστού στους εξατμιστές πραγματοποιείται με την βοήθεια θερμοστατικής βαλβίδας.
Ανάλογος ρυθμιστής πίεσης είναι τοποθετημένος στον σωλληναγωγό της αναρρόφησης του εξατμιστή που βρίσκεται στον θάλαμο με την υψηλότερη θερμοκρασία. Στον σωλληναγωγό αναρρόφησης του εξατμιστή του θαλάμου με την χαμηλή θερμοκρασία τοποθετείται δικλείδα αντιστροφής.
Τον συμπιεστή τον ελέγχει πιεσσοστατικός διακόπτης χαμηλής πίεσης που τοποθετείται για την συντήρηση της δοσμένης θερμοκρασίας στον ψυκτικό χώρο. Στον εξατμιστή του ψυκτικού χώρου με την υψηλότερη θερμοκρασία με την βοήθεια του ρυθμιστή αναλογίας πίεσης διατηρείται υψηλότερη πίεση βρασμού και έμμεσα υψηλότερη θερμοκρασία στον θάλαμο. Η δικλείδα αναστροφής αποτρέπει την διαρροή του ψυκτικού ρευστού από τον εξατμιστή με την υψηλότερη θερμοκρασία βρασμού προς τον εξατμιστή με την χαμηλότερη θερμοκρασία βρασμού. Ακριβή διατήρηση της θερμοκρασίας στον χώρο με την υψηλότερη θερμοκρασία ο ρυθμιστής πίεσης δεν εξασφαλίζει, όμως προφυλάσσει τα συντηρούμενα προϊόντα κατά την διάρκεια της απόψυξης και εξασφαλίζει σταθερά την απαιτούμενη υγρασία στον ψυχώμενο χώρο για την σωστή συντήρηση των προϊόντων.

ΑΠΛΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΨΥΚΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ
Τρόπος λειτουργίας

Οι αυτοματισμοί των ψυκτικών μηχανών επαγγελματικού τύπου με ένα αντικείμενο ψύξης (θάλαμος βιτρίνες) είναι μονότυποι Για την αυτόματη ρύθμιση της παροχής με ψυκτικό ρευστό του εξατμιστή χρησιμοποιείται τριχοειδής σωλήνας ή ΘΕΒ Σε σπάνιες περιπτώσεις χρησιμοποιείται αυτόματη εκτονωτική βαλβίδα Η λειτουργία του συμπιεστή εξαρτάτε από το θερμικό φορτίο του εξατμιστή και πραγματοποιείτε με την βοήθεια πιεσοστάτη χαμηλής πίεσης Επίσης μπορεί να τοποθετηθεί και μηχανισμός ελέγχου της θερμοκρασίας για την ψύξη νερού ή αναψυκτικών. Στις μηχανές με υδρόψυκτο συμπυκνωτή χρησιμοποιείται ρυθμιστική βαλβίδα νερού για τη ρύθμιση της παροχής του νερού στον συμπυκνωτή και πιεσοστάτης υψηλής πίεσης ο οποίος σταματά τον συμπιεστή σε περίπτωση εξαιρετικά υψηλής πίεσης συμπυκνώσεως. Για την προφύλαξη του συμπιεστή από υπερθέρμανση χρησιμοποιείται το διμεταλλικό θερμικό προστασίας
Όταν η θερμοκρασία ανεβαίνει στον θάλαμο μέχρι 3 C γίνεται η σύνδεση των επαφών του πιεσσοστάτη ο οποίος ρυθμίζει την λειτουργία της ψυκτικής μηχανής. Σε σειρά βρίσκονται τα τυλίγματα λειτουργίας του ηλεκτροκινητήρα του συμπιεστή και του ανεμιστήρα και το πηνίο του εκκινητή. Για την φασική απόκλιση και τη δημιουργία ροπής στρέψης του ηλεκτροκινητήρα του συμπιεστή είναι τοποθετημένος σε σειρά με το τύλιγμα εκκινήσεως ένας πυκνωτής εκκινήσεως και παράλληλα προς αυτόν ένας πυκνωτής λειτουργίας ο οποίος εξασφαλίζει την μετατόπιση των φάσεων όταν λειτουργεί ο κινητήρας του συμπιεστή. Ταυτόχρονα τροφοδοτούνται και τα τυλίγματα εκκινήσεως και λειτουργίας του ανεμιστήρα του συμπυκνωτή. Σε σειρά με το τύλιγμα εκκινήσεως του ανεμιστήρα συνδέεται πυκνωτής η χωρητικότητα του οποίου είναι αρκετή για τη δημιουργία ροπής εκκινήσεως και την εξασφάλιση μετατοπίσεως των φάσεων όταν λειτουργεί ο κινητήρας του ανεμιστήρα
Οι επαφές του εκκινητή είναι ενωμένες και ο κινητήρας περιστρέφετε μέχρι τον ονομαστικό αριθμό στροφών του. Στην άκρη του τυλίγματος εκκινήσεως εμφανίζεται μια ηλεκτρεγερτική δύναμη από επαγωγή η οποία προστίθεται και αυξάνει τη τάση που επικρατεί στα άκρα του τυλίγματος εκκίνησης. Το πηνίο του ηλεκτρονόμου εκκινήσεως διεγείρεται και ανοίγουν οι επαφές του
Κατά την αποσύνδεση των επαφών του εκκινητή ο πυκνωτής λειτουργίας τίθεται στο κύκλωμα

Εφαρμογή ηλεκτρονικών αυτοματισμών ελέγχου και ρύθμισης του ψυκτικού συστήματος
Κάθε ψυκτική εγκατάσταση πρέπει να σχεδιαστεί και να υπολογιστή κατάλληλα για να έχει τη μεγαλύτερη δυνατή απόδοση. Προκειμένου για μικρά ψυγεία (κάτω των 1600 cu.ft) χρησιμοποιούμενων για διάφορα προϊόντα και σε ακαθόριστο χρόνο, δεν είναι εύκολος ο υπολογισμός με τις γνωστές μεθόδους. Μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί μια απλή μέθοδος. Διαιρούμε το σύνολο των θερμικών απωλειών σε δύο μέρη:
1.Το θερμικό φορτίο που διαρρέει από τα τοιχώματα.
2.Στην απώλεια θερμότητας λόγω χρήσης.
Μετά τον υπολογισμό των θερμικών απωλειών εκλέγουμε το μέγεθος του συμπυκνωτή και του εξατμιστή.
Η εκλογή του εξατμιστή γίνεται συνήθως ανάλογα των θερμικών απωλειών.
Ο συμπυκνωτής εκλέγεται έτσι ώστε να εξισορροπεί με την χωρητικότητα του εξατμιστή.
Επίσης η χωρητικότητα της βαλβίδας ελέγχου ο τύπος του θερμοστάτη και η κυκλοφορία του αέρα επιδρούν στην εκλογή του εξατμιστή.
Το μέγεθος του δοχείου υγρού θα πρέπει να είναι τέτοιο ώστε να κρατά όλη τη ποσότητα του ψυκτικού υγρού, συν ένα περιθώριο ασφαλείας.
Οι σωληνώσεις αναρροφήσεως και καταθλίψεως πρέπει να μπορούν να κυκλοφορούν την απαιτούμενη ποσότητα του υγρού η του αερίου.
Ο συμπιεστής θα πρέπει να αναρροφά το ψυκτικό μέσα από τον εξατμιστή με ρυθμό ανάλογο με αυτόν της εξάτμισης αυτού.
Η εσωτερική κατασκευή του ψυγείου αποτελείται από ξύλινο σκελετό , και τα χαλύβδινα φύλλα επένδυσης , μαζί με τις διάφορες σχάρες τοποθέτησης των ψυχόμενων προϊόντων
Μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής επένδυσης τοποθετείται το μονωτικό υλικό πάχους 5 cm περίπου.
Η πρόσοψη του ψυγείου είναι διπλό κρύσταλλο.
Τέλος ο συμπιεστής είναι κλειστού τύπου 1/3 HP και η εγκατάσταση λειτουργεί με R 22 και με στοιχείο βεβιασμένης κυκλοφορίας.
Ο συμπιεστής και ο συμπυκνωτής είναι τοποθετημένοι κάτω από το ψυκτικό θάλαμο μέσα στο πλαίσιο του ψυγείου και ο συμπυκνωτής απορρίπτει θερμότητα μέσα στο κατάστημα.
Ο εξατμιστής έχει την ευθύνη της απορρόφησης της θερμότητας από το μέρος το οποίο πρόκειται να ψυχθεί.
Ο αυτοματισμός του συστήματος είναι προμελετημένος να διατηρεί κάποια δεδομένα σταθερά η σε σταθερές συνθήκες με ένα ελεγχόμενο μηχανισμό. Το σύστημα πρέπει να αυτορυθμίζεται μέσα στα όρια σχεδιασμού του εξοπλισμού.
Ο έλεγχος και η ρύθμιση χρησιμεύουν στη διατήρηση σωστών συνθηκών στο χώρο. Αυτό επιτυγχάνεται με ηλεκτρονικό μηχανισμό. Ο μηχανισμός υπεισέρχεται στο βασικό κύκλωμα με εξωτερικές συνδέσεις . Μπορεί εύκολα να ρυθμιστεί για να σταματήσει η να ξεκινήσει την ψυκτική μηχανή σε προκαθορισμένους χρόνους ή να δώσει μια θερμοκρασιακή ένδειξη. Ο έλεγχος της θερμοκρασίας γίνεται με ένα ημιαγωγό που μεταβάλει την αντίσταση του στη ροή του ηλεκτρικού ρεύματος ανάλογα με την θερμοκρασία του. Οι μεταβολές μεταδίδονται από ειδικά ηλεκτρονικά κυκλώματα.

Ο συμπιεστής της απλής επαγγελματικής μονάδας.

ΣΥΜΠΙΕΣΤΗΣ ΕΞΑΤΜΙΣΗΣ ΜΕΣΑΙΟΥ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΚΟΥ ΠΕΔΙΟΥ.
Σ υμπιεστής 1/3 HP
Ψυκτικό μέσο R 22
Εκτόνωση Θ.Ε.Β
Τάση 220-240V 1 PH
Ψυκτική απόδοση στα 50 HZ 2019 BTU/HR
Θερμοκρασία Εκτονώσεως -5 c

Ο εξατμιστής της απλ
ής
επαγγελματικής μονάδας.

ΕΞΑΤΜΙΣΤΗΣ ΒΕΒΙΑΣΜΕΝΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ.
Model 3/8 hp.
Δ.Θ. 10 c
Αριθμός Κυκλωμάτων 1
Διάμετρος Σωλήνα ½ in.
Ανεμιστήρας 10 WATT
Θερμότητα Κινητήρα 760 btu
ΔιάμετροςΦτερού 25cm
RPM 1500
CFM 390


Οι κανονικές συνθήκες λειτουργίας της συμπυκνωτικής μονάδας του επαγγελματικού ψυγείου
Εφαρμογές: Όλες
Περιβάλλον: 32 βαθμούς κελσίου. Συμπύκνωση: 55 βαθμούς κελσίου. Είσοδος βαλβίδας: 55 βαθμούς κελσίου.
Η θερμοκρασία του ψυκτικού στην έξοδο του συμπυκνωτή υποψύχεται εντός των ορίων.
Θερμοστατική βαλβίδα εκτονώσεως: TMV 0.5 με ανταλλακτικό
Σύνδεση : Είσοδος ρακόρ. Έξοδος: ρακόρ.
Τοποθέτηση: Κάθετη και πλάγια στάση, όχι ανάποδη θέση. Η κεραία ( το πούρο) πρέπει να είναι το ψυχρότερο μέρος και από το σώμα της βαλβίδας και από τον τριχοειδή σωλήνα.
Ρύθμιση υπερθέρμανσης : 1 στροφή - περίπου 7,8 psi
Περιοχή θερμοκρασίας S
Ψυκτικό Μέσο R 22
Απόδοση 3.250 btu/h
Θερμοκρασία Λειτουργίας +10 ως -50 c
Υπόψυξη 1 c

Περισσότερα >>
<<Αρχική